Test: Volkswagen ID.7 Pro Business Premium, Nieuw vlaggenschip

vrijdag, 16 februari 2024 17:34
Test: Volkswagen ID.7 Pro Business Premium, Nieuw vlaggenschip

Volkswagen breidt zijn gamma stilaan uit en komt binnen de ID-reeks met een nieuw model, en dit keer geen SUV. Na de ID.3, ID.4, ID.5 en ID.Buzz tijd voor de ID.7. Een model dat meteen in een hoger segment terecht komt. Wij zijn maar wat blij om een nog eens met een elektro-berline op pad te gaan.

De nieuwe VW ID.7 kan de verwantschap met de rest van het ID-gamma niet verstoppen, vooral vooraan herkenbaar. Maar wat opvalt is vooral de aerodynamica, de nieuwe elektrische berline pakt uit met een Cx-waarde van 0,23, en dat is één van de beste in de categorie

De nieuwe ID.7 is 4,96 meter lang en herkenbaar aan de typische lichtsignatuur die het logo met de koplampen verbindt. De zijflanken worden gekenmerkt door een chroomstrip die de daklijn definieert en de contrasterende kleur van het dak helpt onderstrepen. De aflopende daklijn loopt door tot aan de achterklep, die ook weer door een LED-streep over de hele breedte gekenmerkt wordt. Het moet gezegd, wij vinden hem wel een opvallende en best stijlvolle verschijning.

Het interieur – waar voorheen nogal wat kritiek was op het punt van afwerking en materiaalkeuze – pakt nu uit met een vernieuwde, verbeterde ergonomie en afwerking. Een Volkswagen die op vlak van materialen en afwerking weer op het niveau is dat wij van het merk verwachten en gewend waren. Enkel de haptische stuurwielbedieningen zijn nog voor verbetering vatbaar, maar ook dat went.

Royale binnenruimte
Door de wielbasis van 2,97 meter wordt je binnenin verwend met een royale binnenruimte, zowel voorin en vooral ook achterin. En naast interieurruimte is ook de koffer een grote berline die naam waardig, met een capaciteit van 532 liter.  Wie extra ruimte wilt kan tegen de zomer terecht bij de breakversie van de ID.7, die de naam Tourer krijgt.

Het infotainmentsysteem in de nieuwe ID.7 krijgt de nieuwste versie en dat resulteert in een 15-inch aanraakscherm met handige sneltoetsen op de startpagina.  Een verademing ten opzichte van de eerste ID.3 en ID.4 modellen.  En last but not least, de strook voor de bediening van de temperatuur en het radiovolume is voortaan verlicht, want ook dat was één van de kritieke punten. Tot slot is er een klein schermpje voor de bestuurder met de rijgegevens. In combinatie met een head-up display van onze testwagen is de ergonomie en duidelijkheid van het intotainment een stap vooruit.

Gestroomlijnd 
De nieuwe ID.7 wordt bij de lancering aangeboden met één enkele elektromotor op de achteras.  Die motor levert voortaan 286 pk (in plaats van 204 pk) maar vooral een royaal van 545 Nm. Vooral dat laatste maakt hem ook een vlotte auto, in 6,5 seconden tik je 100 km/u aan en de topsnelheid bedraagt 180 km/u. En dat in alle stilte, er is nauwelijks sprake van wind- en rolgeluiden.  Dat dankt hij ongetwijfeld ook aan zijn stroomlijn die zorgt voor mooie cijfers wat het rijbereik en verbruik betreft.  De 77 kWh-batterij levert officieel een WLTP-rijbereik van 617 kilometer.  Zeer bemoedigende cijfers zijn dit.  In de praktijk zal dat wat minder zijn, maar 450 kilometer of meer is zeker haalbaar.  Tijdens onze testweek gaf onze boordcomputer waarden aan rond de 20 kWh per 100 kilometer.  In lente- of zomertemperaturen kan daar volgens ons nog een stuk af.  Voor de echte kilometervreters komt later nog een versie met 85 KWh-batterijpakket, die de actieradius tot 700 kilometer brengt. De batterijen terug volladen kan standaard via de boordlader van 11 kW en snelladen kan tot een maximumvermogen van 175 kW.  

Comfort aan boord
De nieuwe Volkswagen ID.7 is vooral een comfortabele reisberline. Zoals reeds gezegd maakt hij indruk met het ruime plaatsaanbod en met zijn geluidsisolatie in combinatie met comfortabel weggedrag.  Daarnaast mag het gezegd dat ook de afwerking en gebruikte materialen binnenin erop vooruit gaan, zeker vermits de eerste modellen uit de ID-reeks daar wel wat kritiek over zich heen kregen. Een sportwagen is dit uiteraard niet, maar de ID.7 blijft altijd stabiel en neutraal. Indien gewenst kan je de wagen uitrusten met de actieve schokdempers, waardoor het comfortniveau nog stijgt.  Geslaagde combinatie van wegligging, comfort en efficiëntie deze nieuwe ID.7. 

Prijzen
De nieuwe VW ID.7 in Pro-versie is er vanaf 61.165 euro met standaard o.a. sleutelloos starten en vergrendelen, head-up display met augmented reality en LED-lichten met assistentie.  Zeker een mooie aanbieding op dat vlak.  Het 2de uitrustingsniveau heet Pro Business Premium en is er vanaf 63.930 euro en voegt daar matrix koplampen, achteruitrijcamera en elektrische kofferklep aan toe. Opvallend is wel dat er weinig keuze uit koetswerkkleuren is met slechts een keuze uit een 5-tal metaalkleuren.  Ook een volledig lederen zetelbekleding vinden wij niet in de optielijst, wat een beetje jammer is. Ook de optie met het panoramisch dak vinden wij geen meerwaarde, vermits het niet openschuift. 

De nieuwe Volkswagen ID.7 maakt komaf met de kwalijke reputatie op vlak van afwerking en materiaalkeuze die zijn broertjes en zusjes uit de ID-familie verweten werden. Daarnaast profiteert hij van zijn stroomlijn om een gunstig verbruik en rijbereik te bieden. Tot slot is hij ook ruim van binnen en rijdt hij bijzonder aangenaam en comfortabel.  Volkswagen heeft duidelijk lessen getrokken en deze nieuweling is terecht het vlaggenschip van het elektrische gamma. 

PLUS

  • ruimte
  • stroomlijn
  • verbruik

MIN

  • geen lederen interieur beschikbaar
  • wachten op Tourer ? 
  • weinig personaliseringsmogelijkheden

tekst: Filip Dewulf
foto’s: Volkswagen