Polestar en StoreDot laden Polestar 5 prototype in 10 minuten op van 10% tot 80%

vrijdag, 03 mei 2024 15:16
Polestar en StoreDot laden Polestar 5 prototype in 10 minuten op van 10% tot 80%

GÖTEBORG, ZWEDEN – 29 April 2024. Polestar en StoreDot, de pionier op gebied van snellaadbatterijen, hebben de Extreme Fast Charging (XFC)-technologie van StoreDot voor het eerst met succes in een auto geïmplementeerd. Tijdens de demonstratie werd de batterij van een Polestar 5-prototype in slechts 10 minuten opgeladen van 10% tot 80%. Het volledig operationele prototype kon rekenen op een consistente laadsnelheid die startte bij 310 kW en opliep tot een piek van meer dan 370 kW op het einde van het laadproces.

De demonstratie van de extreem snelle oplaadsessie waarbij de batterij in 10 minuten van 10 tot 80% wordt opgeladen met behulp van siliciumdominante cellen in een rijdend prototype - in plaats van individuele cellen in een labo-omgeving - is een wereldprimeur. En meteen ook een logische volgende stap voor Polestar dat ernaar blijft streven om de beste mogelijke rijervaring te creëren door samen te werken met innovatieve technologiepartners. Het speciaal ontworpen batterijpakket van 77 kWh kan het rijbereik van een middelgrote elektrische auto in 10 minuten vergroten met 320 km. Het zou ook uitgebreid kunnen worden tot minimaal 100 kWh.

Batterij-ingenieurs van Polestar en StoreDot voerden deze XFC-test uit als proof-of-concept voor de XFC-technologie. Het toont aan dat deze zou kunnen worden toegepast in toekomstige modellen van Polestar. ​

Thomas Ingenlath, CEO van Polestar, zegt: “Tijd is één van de meest kostbare luxeartikelen in het leven. En als fabrikant van luxe elektrische auto's is het dan ook aan ons om één van de grootste uitdagingen van elektrisch rijden aan te pakken: de schrik voor lange oplaadtijden. Met deze nieuwe technologie zullen bestuurders tijdens een langere rit minder tijd moeten besteden aan opladen. En ze zullen sneller dan ooit weer de weg op kunnen. Sterker nog, hun laadtijd zal steeds dichter aanleunen bij de tijd die je nodig hebt om te tanken met een benzineauto.

De revolutionaire XFC-technologie van StoreDot maakt gebruik van siliciumdominate cellen met een energiedichtheid die vergelijkbaar is met die van geavanceerde NMC-cellen, en vereist geen gespecialiseerde koelsystemen in het voertuig. De modules van de experimentele XFC-batterij hebben een structurele functie die de mechanische eigenschappen en het koelvermogen verbetert, terwijl het gewichtsniveau gelijk blijft of zelfs verlaagd wordt. Een hoge mate van recycleerbaarheid en onderhoudsgemak stonden ook centraal bij het design van het pakket.

Bij hedendaagse commerciële EV-batterijen kunnen de laadsnelheden sterk variëren afhankelijk van de laadstatus (SOC) van de batterij en soms aanzienlijk dalen naarmate de SOC toeneemt. Tijdens de test zag Polestar de laadsnelheid stijgen van 310 kW bij 10% SOC naar meer dan 370 kW bij 80% SOC. Het toont de stabiele laadsnelheid van de technologie aan zonder dat er een significante verandering in laadsnelheid of efficiëntie optreedt op het moment dat een bestuurder besluit om te stoppen binnen dit brede state-of-charge bereik.

Belangrijk hierbij is dat de test aantoont dat de XFC-technologie goed werkt met de huidige DC-laadinfrastructuur die uit steeds meer krachtige DC-laders van 350 kW of hoger bestaat.

Dit betekent dat bestuurders minder lang moeten stoppen om hun voertuig op te laden, wat bij een oplaadbeurt van 10 tot 80% bij veel moderne elektrische modellen toch nog steeds zo’n 30 minuten kan duren. Door de tijd terug te brengen tot 10 minuten komt de oplaadtijd van een voertuig met XFC-technologie veel dichter in de buurt te liggen bij de tijd die je nodig hebt om een auto vol te tanken met benzine. En dankzij de consistente laadsnelheden kunnen consumenten met een geschikte snellader ook in vijf minuten opladen bij 50% SOC en hun reis verderzetten met meer dan 80% SOC

Dr. Doron Myersdorf, CEO van StoreDot, reageert: “We zijn erg enthousiast om deze indrukwekkende prestatie te kunnen delen vandaag. En trots dat we dit samen met Polestar doen. De toewijding van Polestar benadrukt hoe cruciaal de extreem snelle oplaadtechnologie is om de adoptie van elektrische auto’s op grote schaal verder te versnellen. Deze doorbraak zorgt voor een revolutie op vlak van autobezit. Het neemt barrières zoals rijbereik en oplaadtijden voor eens en voor altijd weg. Bestuurders zullen lange afstanden kunnen afleggen met dezelfde vrijheid en hetzelfde gemak als met een traditionele auto die rijdt op fossiele brandstoffen.

Een video over de testprocedure vind je hier terug: https://www.polestar.com/global/news/how-we-charged-a-polestar-in-10-minutes/

Getagged onder:
polestar
Laatst aangepast op vrijdag, 03 mei 2024 15:19

Gerelateerde items (op tag)

Polestar Gallery sluit af met Dylan Martinez

ANTWERPEN, BELGIË – 1 december, 2023 – Polestar, de Zweedse fabrikant van premium elektrische voertuigen, introduceert Polestar Gallery: een initiatief waarbij lokale ontwerpers hun oeuvre tentoonstellen in verschillende Polestar Spaces in België.

Rijden met een elektrische wagen in koud weer: een handleiding

Onze wagens zijn ontworpen in Zweden en getest onder de zwaarste winterse omstandigheden. We zijn dus vertrouwd met sneeuw en ijs. In dit artikel geven we je tips over hoe je de actieradius en prestaties van je Polestar tijdens de wintermaanden kunt maximaliseren.