Group Van Vooren realiseert snelle vergroening, “We hopen een inspiratiebron te zijn voor andere bedrijven!”

dinsdag, 17 oktober 2023 16:46
Group Van Vooren realiseert snelle vergroening, “We hopen een inspiratiebron te zijn voor andere bedrijven!”

Een betere luchtkwaliteit, elektrisch rijden, stroom van zonnepanelen, warmtepompen: Group Van Vooren investeert volop in de vergroening van het bedrijf.

Group Van Vooren is een TIC-firma: Testing, Inspectie en Certifering. “We zijn actief in de bodem- en milieusector, met als rode draad vergroening en duurzaamheid. Het gaat van archeologie naar oriënterende bodemonderzoeken, bijvoorbeeld wanneer er een vermoeden is van vervuilde grond. Ook geven we saneringsadvies en maken we bodemstudies. Eerder uitvoerende werken zijn onder meer grondboringen, bodemsonderingen en inspectie van het rioolnetwerk in Vlaanderen”, zegt marketing manager Noah Roelens. Er zijn vestigingen in Zelzate, Sint-Truiden, Eke en Brugge, ook is er een outsourcing in India. In totaal zijn er zo’n 180 vaste medewerkers. Klanten zijn overheidsbedrijven en particulieren. In de B2B sector gaat het onder meer om aannemers en projectontwikkelaars.

Groene energie
Group Van Vooren zet als bedrijf al enkele jaren in op een verregaande vergroening en duurzaamheid. “Het doel is om volledig naar een groene bedrijfswerking over te schakelen. “We hebben al grote stappen gezet. In 2020 werkten we met de firma TakeAir samen om een luchtsysteem voor een gezondere lucht te realiseren. De site in Zelzate ligt immers in de Gentse kanaalzone. Er worden microbiële organismen in de lucht gestuurd, maar voor concrete resultaten is het nog te vroeg. Daarna volgde er een herinrichting van de parking met veertig laadpunten en twee superchargers die publiek toegankelijk zijn.

We plaatsten meer dan 1750 zonnepanelen om onze bedrijfswerking en de laadinfrastructuur volledig van groene energie te voorzien. We schakelden ook over naar een warmtepomp. Het wagenpark werd half elektrisch, nieuwe wagens zijn volledig elektrisch. Voor de installatie van de laadpalen werd samengewerkt met Powerland. We realiseerden ook een bedrijfsvideo die op onze sociale media circuleert. De samenwerking was heel fijn omdat we merkten dat de visie van beide bedrijven in dezelfde lijn lagen. We willen onze ecologische voetafdruk verkleinen. Powerland was voor ons een vanzelfsprekende keuze.”

Positieve reacties
Elektrisch rijden slaat goed aan bij de werknemers. Er waren heel positieve reacties op hybride systemen omdat het opladen op het werk kan, dat nam de drempels weg. Volledig elektrisch rijden is nog maar pas ingevoerd. “We leasen ook elektrische fietsen die zowel voor het werk als privé gebruikt kunnen worden. De inschrijvingen lopen heel vlot. We merken dat er een bedrijfscultuur is die positief staat tegenover de vergroening.”

De transitie naar een duurzaam en groen bedrijf vergt grote investeringen, maar het is een heel bewust keuze. “We zijn actief in de sector die zich toelegt op gezonde bodems en op een kwalitatief milieu. Al onze analyses, onderzoeken en rapporten zijn gericht op een beter leefmilieu. Dat willen we zeker ook tonen in onze bedrijfswerking. Onze visie moet stroken met de activiteiten die we uitvoeren. Een ander grote factor zijn rekruteringen. We zijn voortdurend op zoek naar nieuwe talenten. De jongere generatie van pas afgestudeerden hechten heel veel waarde aan een gezond leefmilieu en duurzaamheid. Voor ons is het belangrijk om medewerkers met de juiste profielen aan te trekken. Aspecten zoals gezonde binnenlucht, elektrische fietsen en groene wagens zijn echt wel pluspunten. Het is een attitude die we trouwens niet alleen bij jongeren merken, meer en meer ziet iedereen de noodzaak van een andere aanpak in.”

Pionieren
Noah Roelens geeft aan dat Group Van Vooren ervoor koos om op korte termijn grote stappen te zetten en daardoor ook wel een pioniersrol heeft. Heel wat bedrijven hebben aandacht voor duurzaamheid, het is een aspect dat ook in het bedrijfsleven niet meer kan genegeerd worden. “Er worden stappen gezet, maar wij gingen op korte tijd snel vooruit met grote investeringen. Binnen onze sector is zoiets niet vanzelfsprekend. We werken immers met zware machines en ander materieel dat moeilijker aan te pakken is. We noemen ons geen voortrekkers want het leeft zowat overal. Maar we kunnen aantonen dat er in de industrie op korte tijd heel veel kan veranderen. We hopen veel inspiratie te bieden en te kunnen aantonen dat het mogelijk is.”

www.groupvanvooren.be

Tekst: Hilde Pauwels
Foto’s: Group Van Vooren

Laatst aangepast op dinsdag, 17 oktober 2023 16:53