Test: Honda e:Ny1 Advance, Onopvallend

vrijdag, 16 februari 2024 17:43
Test: Honda e:Ny1 Advance, Onopvallend

Honda kwam vrij spectaculair op de markt van de EV’s met de Honda e, een stadswagen. Wij waren toen zeker fan van zijn rijgedrag, maar minder van zijn dure aankoopprijs voor het weinige rijbereik dat hij slechts bood. Ondertussen is deze Honda e uit het gamma verdwenen en kiest Honda voor een nieuwe en meteen conventionelere strategie met een SUV met de moeilijke naam e:Ny1, waarvan wij na de testweek nog steeds niet goed weten hoe wij deze correct uitspreken.

Gekke naam, bekend gezicht
Behalve de wat vreemde naam, lijkt het design van de e:Ny1 een elektrische variant te zijn van de onlangs gelanceerde compacte SUV HR-V die in hybride versie beschikbaar is. Echter niets is minder waar, de e:Ny1 maakt geenszins gebruik van de technische basis van de HR-V maar lanceert een nieuw modulair elektrisch e:N Architecture-platform van Honda met motor vooraan en voorwielaandrijving. Honda wil hierop verder werken om tegen 2030 enkel nog elektrische modellen aan te bieden in Europa. De productie van deze elektrische SUV gebeurt wel in China, het is immers een samenwerking tussen GAC Honda en Dongfeng Honda. 

De e:Ny1 is 4,39 meter lang en dat is toch zo’n kleine 6 centimeter langer dan de hybride HR-V, maar opvallen doet dat niet.

De elektrische SUV herken je vooral aan het gesloten radiatorrooster vooraan waarachter de laadpoort zit die met een druk op de in de bumper ingebouwde knop openklapt.  En die laadpoort licht zelfs op waardoor je ook na een avondje stappen makkelijk je stekker in het donker kunt inpluggen. De laadstatus wordt weergegeven door LED’s. Nog nieuw is het nieuwe lettertype voor de naam Honda, die voortaan voor de elektrische modellen zal gebruikt worden.

Eén versie
De Honda e:Ny1 biedt enkel keuze uit een aandrijving met één elektromotor die 150 kW oftewel 204 pk en een koppel van 310 Nm levert. Zonder meer zorgt dit voor vlotte prestaties met een sprinttijd naar 100 km/u in 7,6 seconden, maar op te zeggen dat dit een brute kracht is, dat ook weer niet. De topsnelheid is beperkt tot 160 km/u. 

De batterij beschikt over een nettocapaciteit van 61,9 kWh (bruto 68,8 kWh), wat een WLTP-rijbereik van 412 km oplevert. In de praktijk mag je uiteraard op wat minder rekenen.  Reken tussen 300 en 350 km in goede omstandigheden. 

Rijplezier
Wie al eerder de voormalige Honda e testte, verwacht misschien een gelijkaardig plezierig rijden, maar helaas. Ondanks dat rijdt de nieuwe elektro-Honda een Honda waardig. Wat betekent dat hij aangenaam plezierig stuurt, wat hem een zekere dynamiek oplevert. Daarnaast is hij comfortabel en heeft hij geen last van wind-en rolgeluiden.  Enkel de elektromotor durft wat doordringen in het interieur. En op natte wegen hadden wij wat gripverlies, maar niet onoverkomelijk. Wij kunnen stellen dat de Honda e:Ny1 een evenwichtig en comfortabel weggedrag vertoont. 

Praktisch
Wat het opladen van de batterij betreft, beschikt onze Honda over een interne boordlader tot 11 kW.  Snelladen is echter beperkt tot 78 kW, reken bij een snellaadbeurt op minstens 45 minuten tot 80 %.  
De laadkabels opbergen kan enkel in de koffer, een frunk vooraan is er niet. De koffer biedt een maximumcapaciteit tussen 341 en 361 liter. 

In het interieur zien wij een groot verticaal aanraakscherm van 15,1 duim. Dit is opgedeeld in drie zones. Het onderste deel doet dienst voor de klimaatregeling, het middelste deel toont info over het voertuig, audio en communicatie en het bovenste gedeelte is bestemd voor de navigatie, dat ook via Apple Car Play of Android Auto kan, die laatste niet draadloos. De ingebouwde navigatie kan nooit volledig verticaal zicht op de navigatiekaart bieden in functie van de rijrichting, wat jammer is.

De assemblagekwaliteit in het interieur is prima, de gebruikte materialen vertonen op het dashboard iets te veel harde plastics naar ons gevoel.

Geen weggeefprijzen
De Honda e:Ny1 in basisuitvoering heet Elegance en is er vanaf 47.860 euro met een reeds volledige basisuitrusting. De topuitvoering Advance met o.a. een panoramisch dak, 18-duimsvelgen elektrische kofferklep en lederen interieur, kost 51.920 euro. Niet echt een dumpingprijs als je het ons vraagt, wetende dat Honda hun marktaandeel niet groot is in België en Europa. 

De nieuwe Honda e:Ny1 heeft naast een moeilijke naam, een conventioneel en rustig ontwerp. Hij springt er niet uit wat zijn batterij- en laadcapaciteiten betreft, maar rijdt wel aangenaam, heeft een fijne besturing en is comfortabel. Nu nog de prijs wat scherper stellen om concurrentieel te zijn. 

PLUS

  • compacte SUV
  • rijgedrag
  • stil en comfortabel

MIN

  • geen weggever
  • hier en daar nog harde plastics
  • te kleine navigatiekaart

tekst: Filip Dewulf
foto’s: Honda