Meer Duster dan ooit

donderdag, 25 april 2024 17:30
Meer Duster dan ooit

“Meer Duster dan ooit”: Nieuwe Duster bouwt voort op de geschiedenis van een model dat is uitgegroeid tot een marktreferentie en een waar icoon van het merk en zijn waarden: Robuust en Outdoor, Essentieel en Cool, Eco-Smart. Duster, die in 2010 het levenslicht zag en in 2017 een eerste keer werd vernieuwd, wist zich te onderscheiden door te breken met de traditionele stijlelementen van de SUV-markt.

Duster is een echt succesverhaal: in zijn dertienjarige carrière mocht hij ruim veertig prijzen in ontvangst nemen en vonden meer dan 2,4 miljoen exemplaren een eigenaar. Dankzij een gestaag groeiende verkoop werd Duster in 2022 de meest verkochte SUV in Europa, alle segmenten samen, op de particuliere markt. Elke dag rollen bijna duizend Dusters van de productielijnen in de Dacia-fabriek van Pitesti (Roemenië). Dat is ongeveer één auto per minuut!

NIEUWE DUSTER ZET EEN GROTE STAP VOORWAARTS QUA PRESTATIES DANKZIJ HET CMF-B-PLATFORM
Nieuwe Duster plukt de vruchten van het CMF-B-platform dat centraal staat in de industriële strategie van Dacia. Dit competitieve en uiterst veelzijdige platform, dat werd ingewijd door de jongste Sandero en Logan en later werd overgenomen door Jogger, biedt het merk heel wat flexibiliteit en stelt het in staat zijn ambitieuze productplan optimaal uit te rollen.

Patrice Lévy Bencheton, Directeur Productprestaties van Dacia, legt uit: “Het nieuwe CMF-B-platform is een belangrijke troef voor de ontwikkeling van het Dacia-gamma, zowel nu als in de toekomst. Met Nieuwe Duster realiseert het zijn volledige potentieel: de wagen wordt uitgerust met nieuwe geëlektrificeerde motoren van het hoogste niveau, die op alle vlakken gevoelig beter presteren, zonder daarbij te raken aan de aantrekkingskracht en toegankelijkheid die hem zo succesvol hebben gemaakt."

- Door Nieuwe Duster op het CMF-B-platform te plaatsen, biedt hij zowel voor de passagiers als voor de bagage meer ruimte dan de vorige generatie, terwijl de totale lengte identiek blijft (4.34 m).

- Bij de ontwikkeling van de nieuwe Duster is het dynamisch rijgedrag aanzienlijk verbeterd dankzij de optimalisering van de stabilisatorstangen. Door de stijfheid van de onderdelen te verbeteren, daalt de slingerneiging aanzienlijk (met 21% in de 4x2), wat zich vertaalt in een betere stabiliteit in bochten of bij het veranderen van richting. Ook de 4x4-versie profiteert met 17% van deze vooruitgang en wint op deze manier aan veelzijdigheid. De toegenomen stijfheid van de achterwielophanging wordt tijdens het offroad rijden gecompenseerd door een volledig nieuw elektronisch beheer.

- Ook de instellingen van de schokdemping, de overbrenging, de wetten van de stuurbekrachtiging en de afstelling van de banden zijn geëvolueerd. Ze werden herwerkt om een nauwkeurigere respons in de verschillende gebruiksomstandigheden te garanderen.

- Het rolgeluid wordt met gemiddeld - 2 dB verbeterd, waardoor het algemene geluidsniveau in het voertuig aanzienlijk wordt verlaagd en de passagiers een aangenamere rijervaring krijgen. (-3db = 2 keer minder lawaai!)

- Het CMF-B-platform zet Nieuwe Duster ook op de weg van de elektrificering door motoren met mild hybrid- en full hybrid-systemen aan te bieden.

EEN HERUITGEVONDEN DESIGN, NOG STERKER EN KRACHTIGER
Duster vindt zijn design opnieuw uit. Hij behoudt alle esthetische kwaliteiten die de vorige generaties zo succesvol hebben gemaakt, zoals zijn uitgesproken robuuste SUV-karakter, maar tilt ze naar een hoger niveau door zich de nieuwe designidentiteit van Dacia aan te meten. Nieuwe Duster bevestigt trots zijn heruitgevonden design.

David Durand, Directeur Design van Dacia: "Nog voor we de stijl van Nieuwe Duster onder handen namen, hebben we aan de proporties gewerkt om hem een krachtiger postuur te geven... Als je eerst de juiste proporties zoekt, hoef je nadien geen stilistische kunstgrepen door te voeren."

De essentie behouden en het kunstmatige elimineren: die Dacia-filosofie werd ook toegepast op het design van Nieuwe Duster.

De ontwerpers zijn vertrokken van eenvoudige volumes: het passagierscompartiment, de motorkap, de vleugels, enz. Vervolgens hebben ze al deze elementen zuiver en scherp geassembleerd om het model een moderne en geblokte stijl te geven met bewust gestrekte en uitgesproken lijnen.

Eenvoudige vormen en volumes dragen bij tot de kracht van het design: een erg verticale voorkant, wielkasten met scherpe afgeschuinde delen, een grote achterklep achteraan, zijruiten die zich in een beweging uitstrekken van de voorsteven tot de achterzijde.

Nieuwe Duster wordt op stijlvolle wijze beschermd door een zwarte gordel die zonder enige onderbreking rond de hele auto loopt: de zijdelingse beschermstrips onderaan het koetswerk gaan over in de emblematische kenmerkende onderdelen van Nieuwe Duster en vervolgens in de wielkasten, die op hun beurt met de voor- en achterbumper zijn verbonden. Een Nieuwe Duster, robuuster en meer dan ooit gericht op het outdoorleven!

Het design van Nieuwe Duster sluit naadloos aan bij de tijdsgeest en verenigt de outdoorwereld en robuustheid met een duurzamere benadering.

De bodemplaten voor- en achteraan zijn in de massa gekleurd. Geen verf gebruiken is niet alleen een voordeel voor het milieu, maar ook een troef voor klanten: zelfs wanneer de bodemplaten geschaafd of gekrast worden, verliezen ze nooit hun oorspronkelijke kleur.
De zijdelingse beschermstrips onderaan het koetswerk en de wielkasten, de kenmerkende onderdelen, de driehoeken van de voorbumper, de (optionele bodemplaten voor- en achteraan en de achterbumperschort zijn gemaakt van een nieuw, robuust materiaal ontworpen door de ingenieurs van Dacia en chemicus LyondellBasell: Starkle®. Starkle® werd onthuld op de concept-car Manifesto en bevat tot 20 procent gerecycleerde materialen. De samenstelling resulteert in witte deeltjes met een gespikkeld effect, dat Dacia wilde laten zien, zonder bijkomende verf te gebruiken (meer details hieronder).

David Durand vervolgt: “We hebben gezocht naar een merkbare designcoherentie tussen exterieur en interieur. De interieurstijl is dan ook strak en robuust en geeft een echt gevoel van bescherming.”

Dat gevoel wordt nog versterkt door het nieuwe hoge, brede en verticale dashboard met brede sierlijst. De link met de koetswerkstijl uit zich ook in de vorm van de verluchtingsroosters, die zich inspireert op het design van de wielkasten.

Net als het exterieurdesign, plaatst ook het interieur de essentie – lees: het nuttige – centraal. Zo ging er heel wat aandacht naar de ergonomie, met een centraal scherm van 10,1" dat perfect in het gezichtsveld staat en 10 graden naar de bestuurder is gedraaid. Ook de nieuwe versnellingskiezer van de automatische versnellingsbak op de hybrideversie is bijzonder ergonomisch. Het bovenaan en onderaan afgeplatte stuurwiel toont zich dan weer erg gebruiksvriendelijk en vergemakkelijkt tegelijk de instap.

“Duster zou Duster niet zijn zonder een uitgekiend en praktisch interieur dat het dagelijkse leven van de gebruikers vergemakkelijkt. Alles werd van A tot Z ontworpen opdat u zich thuis zou voelen.” David Durand.

Tot slot benadrukt de nieuwe Y-vormige signatuur de link tussen het interieur- en exterieurdesign van Nieuwe Duster:

Binnenin vindt men ze terug op de ventilatieroosters, waarvan het oppervlak een Y vormt (koperbruin in de Extreme-uitvoering), en op de deurpanelen, waar de Y zich rond de armsteunen uitstrekt. In het midden van het stuur vervangt het Dacia-logo de merknaam.
Aan de buitenkant krijgt Nieuwe Duster zowel vooraan als achteraan een Y-vormige lichtsignatuur. Diezelfde Y komt ook terug in het design van de lichtmetalen velgen. Het glanzende effect wordt verkregen zonder chroom door het ruwe materiaal te bewerken.

David Durand besluit: “We wilden het design van Nieuwe Duster aantrekkelijker dan ooit maken door hem een nog meer uitgesproken Duster- en Dacia-stijl te geven, kortom door onze waarden krachtig en trots te bevestigen: Robuust en Outdoor, Essentieel en Cool, Eco-Smart."

Getagged onder:
dacia
Laatst aangepast op donderdag, 25 april 2024 17:35

Gerelateerde items (op tag)

Nieuwe Dacia Spring: gamma en prijzen België

Spring, die in 2021 werd gelanceerd, vond sinds zijn lancering in Europa al meer dan 140.000 eigenaars. 2023 was een recordjaar met 61.803 verkochte exemplaren wereldwijd, een stijging met 26,4 procent ten opzichte van 2022. Hij is het op twee na meest verkochte elektrische model op de Europese particuliere markt en draagt bij tot de democratisering van de elektrische mobiliteit.

Eerste test: Dacia Spring EXTREME 65

Budget-EV krijgt update

In 2021 lanceerde Dacia – dat deel uitmaakt van de Renault-groep – een eerste elektrische auto. De Dacia Spring is een A-segmenter van 3,73 meter lang, 1,77 meter breed, voor een hoogte van 1,51 meter. Sinds de lancering verkocht Dacia 110.000 exemplaren van de Spring.

De Spring was tot op heden enkel verkrijgbaar met een motorvermogen van 45 pk. Daar komt nu verandering in met een upgrade naar een vermogen van 65 pk. Dit kadert in de nieuwe merkidentiteit die in 2022 gelanceerd werd met het nieuwe logo, dat er veel frisser uitziet dan voorheen. Tevens lanceert Dacia in het ganse gamma de EXTREME-uitrustingslijn. Extreme staat voor outdoor en lifestyle en dat vertaalt zicht in nieuwe kleuren ‘slate blue’ en ‘cedar green’ in combinatie met koperen elementen, die onder andere in de buitenspiegelkappen en de logo’s terugkomen. Een hippe Dacia Spring zowaar. Of de auto ook zo hip is als zijn uiterlijk wil laten uitschijnen, dat gaan wij na tijdens een testrit in de binnenstad van Wenen.

Wanneer je plaats neemt in de stoelen uit één stuk, is het zoeken naar de startknop. Die is er niet. Dit is de eerste en waarschijnlijk de enige elektrische auto die je start zoals een conventionele motor, door te draaien aan de sleutel in het contact. De versnellingen bedien je met een ronde draaiknop in de middenconsole met keuze uit P, N of D. Ook de handrem lossen doe je manueel, met de traditionele hendel tussen de zetels.

Dacia goes extreme

Het strategische plan ‘Renaulution’, dat in januari 2021 werd voorgesteld door Luca de Meo, CEO van Renault Group, bepaalde een duidelijk actieplan voor Dacia: het territorium van het merk uitbreiden door voort te bouwen op meer dan vijftien jaar succes, de waarden herbevestigen en een steeds modernere aantrekkingskracht nastreven.