LCA van Volvo EX30 toont laagste koolstofvoetafdruk van alle elektrische Volvo’s tot nu toe

donderdag, 14 maart 2024 17:05
LCA van Volvo EX30 toont laagste koolstofvoetafdruk van alle elektrische Volvo’s tot nu toe

De Volvo EX30 heeft de laagste koolstofvoetafdruk van alle elektrische Volvo’s tot nu toe1, zo blijkt uit de Life Cycle Assessment (LCA) van de Volvo EX30 hier beschikbaar. Volgens dat rapport heeft de auto een totale koolstofvoetafdruk van 23 ton per 200.000 km, ongeveer 60 procent minder dan de Volvo XC40 met verbrandingsmotor (benzine)2.

Het koolstofvoetafdrukrapport identificeert de belangrijkste materialen en processen die bijdragen aan de uitstoot van de auto. Het richt zich uitsluitend op de uitstoot van broeikasgassen en heeft betrekking op de volledige levenscyclus van de auto, van de winning en raffinage van grondstoffen tot het einde van de levensduur van de auto.

Windenergie gebruiken om de Volvo EX30 op te laden, verlaagt de koolstofvoetafdruk aanzienlijk in vergelijking met de wereldwijde of Europese elektriciteitsmix, met respectievelijk ongeveer 42 en 22 procent3. Het is dan ook noodzakelijk om wereldwijd sneller te investeren in infrastructuur voor hernieuwbare energie, zodat elektrische auto’s hun volledige klimaatpotentieel kunnen bereiken.

“De overstap naar elektrische auto’s is cruciaal om de klimaatverandering te beperken, maar we moeten transparanter zijn over de uitdagingen die daarmee gepaard gaan om de uitstoot nog meer te beperken”, aldus Jonas Otterheim, Head of Climate Action bij Volvo Cars. “Nu we de koolstofvoetafdruk van de Volvo EX30 bestuderen en de primaire grondstoffen en processen identificeren, hopen we waardevolle inzichten te krijgen die ons kunnen helpen ons bedrijf duurzamer te maken, maar ook de sector in het algemeen.”

We hebben nu uitgebreide LCA’s uitgevoerd van de koolstofvoetafdruk van drie van onze volledig elektrische auto’s die sinds 2019 op de markt zijn: de Volvo EX40, de Volvo EC40 en nu de Volvo EX30. De rapporten zijn openbaar en we hopen dat ze klanten zullen helpen om weloverwogen beslissingen te nemen bij de keuze van hun volgende elektrische auto.

Een belangrijke stap naar nuluitstoot
Niet alleen het rijden met een auto telt, ook het ontwerpen, ontwikkelen, bouwen en vervoeren ervan zorgen voor uitstoot. Er zijn dus tal van mogelijkheden om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en vooruitgang te boeken wat onze duurzaamheidsambities betreft. Met de Volvo EX30 zetten we een grote stap richting ons doel om tegen 2030 een volledig elektrische autofabrikant te zijn en tegen 2040 een nuluitstoot te halen.

Het aandeel gerecycleerd materiaal in de Volvo EX30 is het grootste in een Volvo tot nu toe. Ongeveer een kwart van het aluminium en bijna een vijfde van het staal is gerecycleerd. Bovendien is ongeveer 17 procent van de kunststoffen in de auto, van de interieuronderdelen tot de bumpers, gemaakt van gerecycleerd materiaal.

Dankzij initiatieven in de volledige toeleveringsketen en bij de productie heeft de Volvo EX30 met LFP een ‘cradle-to-gate’-impact van naar schatting 14,8 ton – iets meer dan 60 procent van de totale koolstofvoetafdruk van het model4. Daarbij wordt de uitstoot geteld tijdens de productie van de materialen en de auto zelf, maar niet de uitstoot tijdens het gebruik en het einde van de levensduur van de Volvo EX30.

We zijn van plan om de CO2-impact van de Volvo EX30 nog verder verlagen, en daarvoor willen we samenwerken met leveranciers in onze hele waardeketen. Onze batterijleveranciers zijn bijvoorbeeld bezig met het verminderen

van de uitstoot bij de productie van LFP-batterijen met 20 procent tegen 2025, en met 46 procent bij de productie van NMC-batterijen. Daarvoor willen onze leveranciers het elektriciteitsverbruik tijdens de celproductie vervangen door hernieuwbare energiebronnen, meer gerecycleerd materiaal gebruiken en de uitstoot van hun toeleveringsketen beperken.

In november 2023 ging de productie van de Volvo EX30 van start en eind vorig jaar gingen de eerste auto’s naar hun nieuwe eigenaars op Europese markten. Tot nu toe heeft de Volvo EX30 verschillende prestigieuze prijzen in de wacht kunnen slepen, zoals de Small SUV/Crossover of the Year in de News UK Motor Awards, Carwow Car of the Year 2024 en Eco Warrior of the Year in de TopGear.com Awards 2023 en Car of the Year van The Sun.

1 De verklaring ‘laagste koolstofvoetafdruk van alle elektrische Volvo’s tot nu toe’ verwijst naar wereldwijd verkrijgbare producten gedurende 200.000 gereden kilometers met dezelfde energiemix tijdens de gebruiksfase.

2 Gebaseerd op Single Motor uitgerust met een LFP-batterij (51 kWh) met 15 jaar en 200.000 gereden kilometers, gebruikmakend van een gemiddelde energiemix van de EU-28

3 Gebaseerd op Single Motor uitgerust met een LFP-batterij (51 kWh) met 15 jaar en 200.000 gereden kilometers, gebruikmakend van een gemiddelde energiemix van de EU-28

4 Gebaseerd op Single Motor uitgerust met een LFP-batterij (51 kWh) met 15 jaar en 200.000 gereden kilometers, gebruikmakend van een gemiddelde energiemix van de EU-28

Laatst aangepast op donderdag, 14 maart 2024 17:06